2021. október

Kedves Klubtagok! 

Eseményekben gazdag szeptember áll mögöttünk. Szeptemberben volt az 52. Eucharisztikus Kongresszus. Az esemény, amelynek szerte az országban számos kiegészítő programja volt, sok tagunkat megérintette. Örömmel olvastuk, hogy voltak közülünk olyanok is, akik a szervezésben önkéntesként vettek részt. 

Emlékezzünk a pápa látogatására az egyik általa mondott, majd később is sokat emlegetett idézettel:

„Szeretném felidézni előttetek a Lánchíd képét, amely összeköti ennek a városnak a két részét. Nem olvasztja őket eggyé, de összekapcsolja őket. Ilyeneknek kell lenniük a kapcsolatoknak miközöttünk. Mindig, ha valaki be akarta kebelezni a másikat, az nem építő volt, hanem romboló, ahogyan az is, aki ki akarta rekeszteni a másikat, ahelyett, hogy befogadta volna. Hányszor megtörtént ez a történelem során! Őrködnünk és imádkoznunk kell, hogy ez soha többé ne következzen be. Azon kell együtt dolgozni, hogy a testvériségre neveljük az embereket, hogy a gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt.” (Ferenc pápa, 2021. szeptember 12. Budapest) 

Szövetségünk mintegy 30 éve tagja az EURAG-nak (Európai Idősek Szervezete). A szervezet éves közgyűlésének a megtartására mindig felkéri az egyik tagszervezetét. A felkérést tavaly kaptuk, de akkor a járványhelyzet nem tette lehetővé a rendezvény megszervezését. 2021. szeptember 17. és 20-a között 10 országból érkezett 20 résztvevő. A programsorozat megszervezése elképzelhetetlen lett volna az önkénteseink, tagjaink és a támogatóink nélkül. A rendezvény angol nyelvű szervezéséért, a tolmácsolásért külön köszönjük dr. Hegyesi Gábor munkáját. 

Az első napon a konferenciát Budapesten, az Új Városháza gyönyörű dísztermében tarthattuk meg angol-magyar szinkrontolmácsolás mellett. Köszönjük Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy támogatta a rendezvény megszervezését, köszöntötte a konferencia résztvevőit, és elismerést adott át az EURAG elnökének, Dirk Jarre úrnak.

 A hazai és külföldi előadók előadásai Az idősek részvétele a döntéshozatalban témájú konferencián egytől egyig hasznosak, tanulságosak voltak. Köszönjük Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kiváló előadását a fővárosról és a főváros időspolitikájáról. V. Naszályi Mártának, az I. kerület polgármesterének az előadása nagy érdeklődést váltott ki. Nemzetközi fejlesztéssel és humanitárius segélyezéssel foglalkozó magyar civil szervezetek szövetsége, a HAND, a Hungarian Association of NGOs for Development and Humanitarian Aid a partnere a Budavári Önkormányzatnak abban, hogy megvalósítsa az állampolgárokkal, és köztük az idősekkel az együttműködést. Ez a kezdeményezés rendkívül izgalmas. Értéknek tekintik más országok tapasztalatainak a bevonását. Ebben segít az önkormányzatnak a HAND. Ezért is üdvözölte V. Naszályi Márta, hogy az EURAG képviselői Magyarországra jöttek. A következő napra meg is hívta a vendégeinket, hogy látogassanak el a Várkerületbe. Gondolhatjátok, mekkora élményt jelentett a külföldi résztvevőknek a Várkerület nevezetességeinek angol nyelven történt bemutatása a kiváló idegenvezető segítségével! Este pedig a polgármester asszony először vacsorára hívta meg a vendégeket, majd pedig egy olyan nagyszerű koncertre, ahol a vendégeink állva, tapsolva köszönték meg a két fiatal zongoraművésznek a műsorukat. 

De menjünk még vissza a tanácskozáshoz! Köszönjük dr. Talyigás Katalinnak és dr. Kocsis Gyulának, hogy a konferencián előadást tartottak. Kati az idősügyi törvény megalkotása mellett érvelt, Gyula a megye jó gyakorlatait mutatta be. A nap a Fiúmei úti Sírkertben végződött, ahol a résztvevők egy csodálatos régizenei koncerten vehettek részt, majd megtekinthették a Nemzeti Sírkert néhány felújított síremlékét. Az est különleges fényjátékkal zárult. 

Tóth József, Budapest Főváros XIII. kerületének polgármestere buszt biztosított az első és a második napra. Ez a résztvevőknek, akiknek a többsége az idősebb korcsoporthoz tartozott, hihetetlenül nagy segítséget jelentett. Nagyon köszönjük a támogatást. Köszönjük Karácsony Magdolna aljegyző asszony az ezúttal is gazdag, a kerületet, a került időseinek az életét bemutató előadását. A XIII. kerülettől mindig van mit tanulni! 

A következő napon került sor az EURAG közgyűlésének a megszervezésére a Benczúr Hotel különtermében. A közgyűlést Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere nevében Szász Károly, a kerület Idősügyi Tanácsának az alelnöke köszöntötte. Károlyt a résztvevők a szívükbe zárták. Nagyszerű tájékoztatót tartott a kerület időseinek a helyzetéről, a tervezett intézkedésekről. Minden szavából érezni lehetett az idősek iránti elkötelezettséget. Köszönjük polgármester úrnak, hogy támogatta a közgyűlés lebonyolítását. 

Köszönjük Greskó Gáborné Angélának, Fejér megyei szervezetünk elnökének, hogy megszervezte a résztvevők Fejér megyei látogatását. A Székesfehérváron és Móron tett látogatás mély benyomást tett a résztvevőkre. Úgy fogalmaztak, a megelőző napokban megismerték az „Életet az éveknek” filozófiáját, az általunk képviselt értékeket, a látogatás pedig megmutatta, hogy mindez hogyan működik a mindennapokban. Köszönjük Székesfehérvár polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak a vendégszeretetet. Külföldi vendégeinknek a város szépségeit, történetét az alpolgármester úr, Lehrner Zsolt olyan élményszerűen, szeretettel mutatta be, hogy minden résztvevő azt jelezte vissza, Székesfehérvár vezetése szereti a városát és az itt lakókat. Nekünk is jó érzés volt ezt hallani. Zentai Zsolt, az idősügyekért felelős tanácsadó a város időspolitikájának, intézkedéseinek a bemutatására vállalkozott. Sokat tanultak belőle külföldi partnereink, és tegyük hozzá, a magyar résztvevőknek is sok újat mondott. Külön köszönjük, hogy alpolgármester úr és az időspolitika szervezéséért felelős munkatárs a vasárnap egy részét a vendégekre áldozta. A móri látogatás volt a rendezvénysorozat záró eseménye. A várost Fenyves Péter polgármester úr mutatta be. Rövid tájékoztatóját nagy érdeklődéssel hallgatták a konferencia résztvevői. A helyi szociálpolitikát bemutató kolléganő, Bocsi-Meleg Ilona felkészültségről és a szociális támogatást igénylő emberek iránti elkötelezettségéről a résztvevők még hazafelé, a buszon is beszéltek. A polgármesteri hivatalban tett látogatáson részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselői, aki a résztvevők közlekedését támogatta. Az igazi meglepetés ezt követően a Greskó Angéla által megszervezett találkozó volt a nyugdíjasklub tagjaival. Tagjaink sütöttek-főztek, asztalt terítettek, dekoráltak, kórus- és táncpróbát szerveztek, hogy mire megérkeznek a külföldi vendégek, minden a helyén legyen. Mintegy 150 nyugdíjas tagunk várt bennünket. A vendégek a szemüknek nem akartak hinni. A nagyszerű, színvonalas kulturális bemutatót, a köszöntőket és a vacsorát követően természetesen mindenkit táncba hívtak. 

Büszkék lehetünk magunkra, hogy 2006 után ismételten megrendeztük ezt az 5 napos rendezvénysorozatot! A konferencia zárónyilatkozatát olvashatjátok itt, a Hírlevélben. Használjátok, terjesszétek az ott elhangzó mondatokat! A Facebook oldalunkra a rendezvényról sok fotó került fel. Nézzétek meg azokat is! 

Igazi élményt volt a soproni 4 napos program! Köszönjük a szervezésben való részvételt Zsámbokiné Buday Anna Győr-Moson-Sopron megyei elnökünknek. Ezúttal a rendezvényt Sopron polgármestere, dr. Farkas Ciprián köszöntötte. Tagjaink színvonalas műsorát kőszegi kirándulás, erdei séták, soproni városnézés és sok egyéb program követte. Köszönjük Turi Sándornak és Zsuzsának, hogy mindig elhozzák hozzánk a Rummikubot! 

Közeledik a november, és ilyenkor már mindenkit izgat lesz-e nyugdíjkiegészítés. 

Nagyon kedvező hír a nyugdíjasoknak, hogy mindegyikük 80 ezer forintos prémiumot kap, ami nem az átlagos összeg, a bejelentés az elemzői várakozásokat is jóval meghaladta. Ez fogja kiegészíteni novemberben az inflációs nyugdíjemelési korrekció, amely a KSH adatai szerint feltehetően havi 1,2 százalékos plusz juttatást kell, hogy biztosítson a nyugdíjasoknak, így egy összegben egy emelési különbözetet fognak kapni a nyugdíjasok novemberben, ami a novemberi nyugellátásuk 8,5 százalékával egyenértékű egyösszegű plusz juttatás lesz. Összességében egy átlagnyugdíjas ─ ez most kb. 147 ezer forintot jelent ─ megkapja a 80 ezer forintos prémiumát és mellé az emelési különbözetet, tehát az, aki az átlagnyugdíjjal rendelkezik 93 ezer forint körüli plusz juttatásra számíthat. Az intézkedés 2,5 millió embert érint. Bízunk abban is, hogy 2022 februárjában megérkezik a 13. havi nyugdíj 2 heti nyugdíjnak megfelelő része is. 

Sokan felteszik a kérdést, hogy ez sok vagy kevés. Mindenki ítélje meg maga! Ha összehasonlítjuk a 2010. évet és a 2020. évet, a következők derülnek ki: 

  • 2010-ben a költségvetés a GDP 9,7%-át fordította nyugdíjcélú kiadásokra, 2020-ban pedig, a 7,2%-át. 
  • Ha megnézzük, hogy ebben a két évben milyen az átlagnyugdíj és a nettó átlagkereset egymáshoz való aránya, kiderül, hogy ez 2010-ben 72,4% volt, 2020-ban pedig csak 54,7%. A nyugdíj, mint tudjuk, a kereset hivatott pótolni. Tehát nem mindegy, hogy a kereset mekkora részét kapják a nyugdíjasok. 
  • Talán a legdurvább számok most következnek. 2015 és 2020 között az átlagkereset 69,3%-ban emelkedett, a nyugdíj 15,2%-ban. Ez nyilvánvalóan a svájci indexálás eltörlésével van összefüggésben. A nyugdíjas szervezetek az ebből adódó értékvesztésre az elmúlt években mindhiába hívták fel a kormány figyelmét. 

Nagyon jó hírnek tartjuk a 13. havi nyugdíj visszaépítését. A nyugdíjasok ezt mintegy 12 éve várják már. Míg a 13. havi nyugdíj bevezetése címén 2002 és 2010 között 22 heti nyugdíjat fizettek ki, addig 2010 és 2021 között eddig csak 1 hetit. Bízunk abban, ha 2022 februárjában nem 2 heti, hanem 4 heti nyugdíjat kapnak kézhez a nyugdíjasok, a 22:1 arány 22:5-re javulhat. 

Kedves Klubtagok! A járvány nem múlt el! Vigyázzatok magatokra! Legyetek sokat a szabadban, nevessetek sokat! 

Hegyesiné Orsós Éva

Keresés

Figyelem!

Vonalas telefonszámunk munkaidőben hívható:

Telefon: 00 36 1 327 0118


Hírlevél: 2024. május

A Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető. A korábbi számok a Hírlevél fül alatt találhatók.

A májusi Hírlevél itt olvasható!


Senior örömtánc

Táncos lábú nyugdíjasok YouTube csatornánkon

Pilates 

A Sikeres Öregedésért csoport tagjai Tar József irányításával a közeljövőben a Pilates és a Meridian torna alapjaival ismertetnek meg bennünket.


 

 


Figyelem:

tagdíjváltozás


1 %

Nyugdíjas klubtársainkat arra kérjük, érjétek el, hogy a családotokban, ismeretségi körötökben személyi jövedelemadót fizető személyek az adó 1 %-án ajánlják fel szövetségünk javára.
Szövetségünk esetében a nyilatkozatra azt kell ráírni a kedvezményezett rovatba, hogy:

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

az adószám rovatba pedig írják be: 19012377-1-42


 

Please publish modules in offcanvas position.