2021. november

Kedves Klubtagok!

Sokszor hallottuk az elmúlt hetekben, hogy pénzeső vár a nyugdíjasokra. Tegyük hozzá, ezeknek a juttatásoknak a többsége mögött törvényi kötelezettségek állnak. A nyugdíjprémium kifizetéseinek szabályait 2009-ban a Bajnai-kormány rögzítette törvénybe. A törvény az elmúlt 12 alatt nem változott. Pedig, a nyugdíjasok szervezetei többször felvetették, hogy a számítás alapját képező egyik elem, az átlagnyugdíj összege az elmúlt évtizedben emelkedett, s így a 80 ezer forintos összeghatár emelése indokolt lenne.

Most mindenesetre hamarosan érkezik a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjprémium, melynek az összege ezúttal egységesen 80 ezer forint lesz. Ez azt jelenti, hogy az a kb. 450 ezer ember is megkapja a 80 ezer forintot, akiknek a nyugdíja, illetve a nyugdíjszerű ellátása nem éri el a 80 ezer forintot. Ennek kifejezetten örülünk. Ez a juttatás egyszeri, a nyugdíjba nem épül be.

Januárban kaptuk az előző évben tervezett infláció mértékével megemelt nyugdíjat. Bár ebben az évben májusban is sor került emelésre, az infláció olyan mértékben szabadult el, hogy visszamenőleg, egy összegben járó kiegészítés is megérkezik novemberben! A nyugdíjemelés több mint 10 éve inflációkövető. Ebből adódóan több mint 1000 milliárd forinttal kaptak kevesebbet a nyugdíjasok, mintha a nyugdíjemelés a svájci indexálással történt volna. A helyzetünket rontja, hogy az inflációt évek óta alul tervezi a kormány. Már ennek az évnek az elején is lehetett tudni, hogy az infláció 3%-nál lényegesen magasabb lesz. Ezért is került sor év közben 0,6%-os emelésre. Sokan már májusban azt gondolták ─ látva az elszabaduló élelmiszerárakat ─, hogy indokolt lett volna az évközi 1 %-os emelés. Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-i visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak.

Az, hogy ki mennyit kap, egyénenként változik. Annyi biztos, hogy 2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan havi 150 571 forint volt, ez a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6%-kal emelkedett így nyártól már nagyjából 151 475 forint lehetett ez az összeg. Kalkulációk szerint tehát, aki az átlagos összeget kapja, annak novemberben 251 924 forintot fognak folyósítani.

Essék egy-két szó a visszavezetésre kerülő 13. havi nyugdíjról is. Több mint 10 éve várjuk, hogy ez megtörténjen. 2002. és 2010. évek között összesen 22 heti (!!!) nyugdíjat fizettek ki a 13. havi nyugdíj jogcímén. A 2010. és 2021. évek között pedig, eddig mindösszesen csak 1 hetit. Érthető, ha a nyugdíjasok várják ezt a juttatást. A miniszterelnök bejelentése szerint 2022 februárjában várható a 13. havi nyugdíj visszaépítésének a 2. lépése, a 2 heti nyugdíj kifizetése. De nincsen kizárva az se ─ választások jönnek ─, hogy teljes havi nyugdíjat, 4 heti nyugdíjat kaphatunk kézhez! A céltartalékra egyelőre erre a kifizetésre 160 milliárd 340 millió forint áll rendelkezésre. A teljes havi nyugdíj kifizetése ennek az összegnek a megduplázását igényli.

Persze, nemcsak a nyugdíjasok fognak pénzt kapni! A 25 év alattiak nem fognak adót fizetni. A befizetett adó egy része februárban visszajár, minden dolgozó gyermekes szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját az átlagbér adószintjéig. Az intézkedés 1 millió 900 ezer szülőt érint, és összesen több mint hatszázmilliárd forint összegű támogatást jelent. 

Kedves Klubtagok!

November 8-9-én megyei elnöki megbeszélést folytatunk Budapesten. A járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy az elmúlt másfél évben közös ügyeinket „élőben” vitathassuk meg. Mondanom sem kell, a megbeszélésre szigorú intézkedések ─ védettségi igazolvány, maszk, gyakori szellőztetés, kézfertőtlenítés stb. ─ mellett kerül sor. Nemcsak az eltelt idő miatt fontos, hogy ismételten találkozzunk. Négy megyében ─ Baranya, Heves, Nógrád és Hajdú-Bihar ─ történt változás. Szeretnénk megismerni az új elnököket, elgondolásaikat a megyei munka irányairól, főbb feladatairól. Valamennyi megyei elnök lehetőséget kap saját megyéje legfőbb problémáinak, terveinek bemutatására. A következő lapszámban beszámolunk a megyei elnöki találkozó főbb részleteiről.

Kedves Klubtagok!

A napokban Merkely Béla közölt pár fontos adatot a járványról. A koronavírus elleni első két oltás rendkívül fontos, hiszen nagyjából a tizedére, huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, a súlyos lefolyású megbetegedés valószínűségét ─ mondta el a Semmelweis Egyetem rektora az állami rádió vasárnapi műsorában az MTI szerint. Merkely Béla hozzátette: az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő. Az elmúlt két hétben az indiai variáns R-értéke 1,5-et ért el, azaz egy megbetegedett személy másfél embert tud megfertőzni. Ez az érték a riport óta eltelt időben emelkedett. Egy oltottak és védettek nélküli környezetben ez a szám akár nyolc is lehetne. Kitért arra, hogy a fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedését látjuk, amely a járvány gyorsulását igazolja. Hozzáfűzte: a kórházi fertőzöttek száma egyelőre nem éri el azt, amely tavaly ugyanebben az időszakban volt, ezzel együtt szeretnék ezt a mutatót a lehető leginkább csökkenteni és az egészségügy leterhelését kordában tartani. Merkely Béla kiemelte: az oltottak esetében sokkal kisebb az esély arra, hogy súlyosan megbetegedjenek, azonban a 70 és 80 év fölöttiek, különösen ha ehhez valamilyen társbetegség is jár, oltás mellett is megfertőződhetnek, adott esetben kórházba kerülhetnek.

Hatvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna ─ hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára. Mint elhangzott, minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon. Nem megnyugtató, hogy olyan személy, aki még nem betegedett meg, nem tudja megakadályozni a nyálkahártyán keresztül történő megfertőződést. Az oltás az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává vagy rövid ideig tartó lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni. Merkely Béla szerint a harmadik oltás mindenképpen javasolt a 60 év feletti lakosságnak, a 60 év alatti, valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek, valamint azok számára is, akik olyan közegben tartózkodnak, ahol nagyon sok emberrel találkoznak. 

A Semmelweis Egyetem rektora beszélt arról is, hogy Nagy-Britanniában a magas átoltottság mellett az a típusú megfertőződés dominál, ahol nincsenek jelentős klinikai tünetek és a kórházba kerültek száma az összes megbetegedésekhez képest lényegesen alacsonyabb, mint az első, a második vagy a harmadik hullámban. „Ilyesmit várunk Magyarországon is” ─ tette hozzá. 

„Úgy tűnik, hogy az erősebb fertőzőképességgel rendelkező indiai variáns egy bizonyos mértékig, bizonyos személyeknél ki tudja kerülni az oltást. Izraelben azt tudták elérni, hogy a harmadik oltás visszaállította a két oltásnál ismert, brit mutánssal vagy vuhani vírussal szembeni hatékonyságot, azaz 93-95 százalékra tudta visszaemelni a védettséget” ─ mondta Merkely Béla. 

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra. Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon. A kórházak országszerte ─ Budapesten kiemelten ─ megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is. Ötféle vakcina áll rendelkezésre a kórházi oltópontokon: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. 

Tudjuk, hogy közöttünk is ott vannak az oltásellenesek. Féltjük őket. Kötelességünk a járvánnyal, a védekezéssel kapcsolatos információk rendszeres közreadása. Sok tagunkat veszítettük el mióta kitört a járvány. Van, ahol klub szűnt meg, mert annyian mentek el. Vigyázzatok magatokra, mert jól látható, hogy a járvány nem múlt el. 

Üdvözlettel: Hegyesiné Orsós Éva elnök

Keresés

A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek”
Országos Szövetsége új helyre költözik.
Új címünk 2023. június 12-től 1068 Budapest, Benczúr u.45.
A telefonszám és az e-mail címek változatlanok

Hírlevél: 2023. június

A járványhelyzet kezdete óta a Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető.

Az júniusi Hírlevél itt olvasható!


Senior örömtánc

Táncos lábú nyugdíjasok YouTube csatornánkon

Pilates 

A Sikeres Öregedésért csoport tagjai Tar József irányításával a közeljövőben a Pilates és a Meridian torna alapjaival ismertetnek meg bennünket.


 

1 %

Nyugdíjas klubtársainkat arra kérjük, érjétek el, hogy a családotokban, ismeretségi körötökben személyi jövedelemadót fizető személyek az adó 1 %-án ajánlják fel szövetségünk javára.
Szövetségünk esetében a nyilatkozatra azt kell ráírni a kedvezményezett rovatba, hogy:

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

az adószám rovatba pedig írják be: 19012377-1-43

Please publish modules in offcanvas position.