2020. február

Kedves Klubtagok!

2020. február 4-én megtartottuk az év első megyei elnöki találkozóját. A megyei elnökök hamarosan tájékoztatni fognak benneteket az évre tervezett programjainkról. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a programokról a Hírlevélben, a honlapunkon és a facebook oldalunkon érhettek el információt.

Mire a Hírlevelet kézhez veszitek, megjelent már az Emlékkönyv 1989-2019 című kiadványunk. Köszönjük, hogy 2020. január 31-éig a következő megyei szervezeteinknek támogatták a kiadványt adományukkal: Nógrád megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Pest megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Győr-Moson-Sopron megye, Zala megye, Veszprém megye, Baranya megye. Köszönjük továbbá Hatvan Város Önkormányzata, Székesfehérvár MJV Önkormányzata és Zalaegerszeg MJV Önkormányzata támogatását.

Forgassátok a kiadványt érdeklődéssel. Sok értékes ismertet tartalmaz a Szövetség megalakulásáról, az elmúlt 30 évben végzett munkájáról.

A megyei elnökök közül többen is nagy táskákkal érkeztek, és magukkal vitték a Béres cseppeket. 2020-ra a Béres Alapítvány 7.986.820 Ft Ft értékben összesen 5.020 üveg Béres cseppet adományozott. Reméljük, a leginkább rászoruló tagjainknak az adomány segítséget jelent!

Tájékoztatlak benneteket, hogy ebben az évben május 19-én tartjuk a küldöttgyűlést. Megyei szervezeteinknek elküldtük már a tavalyi évről szóló szakmai beszámolót és a 2020. éves munkaterv tervezetét. Kértük, hogy ezt a két anyagot a budapesti és valamennyi megyei szervezetünk klubvezetői fórumon tárgyalja meg, a küldöttek pedig közvetítsék a tagság véleményét.

Kedves Klubtagok!

Az elmúlt egy hónapban a korábbi hónapokhoz képest igen sok megkeresést kaptunk. Többen írjátok, hogy egyre jobban érzékelhető a nyugdíjasok elszegényedése; elfogadhatatlan az inflációkövető nyugdíjemelés; az újonnan megállapított nyugdíjak a pár évvel korábban ugyanannyi szolgálati idővel, azonos munkakörből nyugdíjba mentekhez képet kiemelkedően magas stb. Voltak, akik határozott hangon kérdezték, mit tesznek a nyugdíjas szervezetek a nyugdíjasok érdekeinek védelméért. De olyan is akadt ─ igaz, csak egy levélíró ─, aki azt mondta, nem fogja „járatni” a Hírlevelet, mert abban politizálás zajlik. Ha a Kedves Klubtag írt volna nevet és címet a levelére, személyesen is megírtam volna, hogy nem értek vele egyet. Az idősek szervezetének feladata a tagjait hitelesen tájékoztatni, az érdekeik mellett kiállni. Ennyiben politizálunk, azonban a Szövetség ─ alapszabályához hűen ─ nem párt-politizál.

Amikor itt, a Kedves Klubtagok! című írásban a KSH adatait (!) felhasználva bemutatom a fogyasztói árak, a bérek és a nyugdíjak alakulását, tájékoztatási kötelezettségemnek teszek eleget.

És nézzük is az elmúlt hónapok folyamatait! A nemzetgazdaságban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete az első tizenegy hónapban 364 300 forint volt, 11,2%-kal magasabb, mint egy évvel azelőtt. A versenyszférában 377 300 forint volt az átlagos kereset, ez 11,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetési intézményekben – a közfoglalkoztatottak bérét figyelmen kívül hagyva – 370 800 forintot mutatott a keresetek átlaga, 7,7%-kal magasabbat az egy évvel azelőttinél.

Az alkalmazásban állók nettó átlagkeresete ─ ezt viszik haza ─ az első tizenegy hónapban 242 300 forint volt, 11,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak ebben az időszakban 3,3%-kal emelkedtek, így a reálkereset kiemelkedő mértékben, 7,6%-kal nőtt. A versenyszférában 250 900 forint volt a nettó átlagkereset, 11,5%-kal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A költségvetési intézményekben ezen időszakban ─ a közfoglalkoztatottak bérét figyelmen kívül hagyva ─ a 246 500 forintos nettó átlagkereset 7,7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

A fogyasztói árak decemberben 0,3%-kal emelkedtek az előző hónaphoz, és 4%-kal az egy évvel korábbihoz képest; a múlt évben 3,4%-kal haladták meg a megelőző évben mért szintet. Az élelmiszerek fogyasztói ára decemberben az átlagos infláció másfélszeresével, 5,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A sertéshús ára csaknem egynegyedével, 23,7%-kal, a friss hazai és déli gyümölcsöké 17,7%-kal, a párizsi- és kolbászféléké 13,2%-kal, a szalonnáé 12,3%-kal, a cukoré 12,2%-kal, a szalámié és a sonkáé 10,3%-kal, a liszté 8,7%-kal, a kenyéré 6,9%-kal, a sertészsiradéké 6,8%-kal, a péksüteményeké 6,6%-kal, az éttermi étkezésé ugyancsak 6,6%-kal, a kávéé 6,4%-kal, a marhahúsé 5,4%-kal, a tejtermékeké 5,1%-kal, a burgonyáé 5%-kal, a fűszereké és ételízesítőké 4,8%-kal, a tojásé 4,3%-kal, a dió, a mák és a mogyoró ára 4,2%-kal, a rizsé 4%- kal, a száraztésztáé 3,7%-kal, a halé 3,3%-kal emelkedett. A dohányáruk ára decemberben számottevően, 12,3%-kal, az égetett szeszesitaloké 8,1%-kal, a söré 5,1%-kal, az újságoké és a folyóiratoké jelentősen, 8,5%-kal, a virágoké és dísznövényeké 5,2%- kal, a gyógyszereké 2,4%-kal, a ruházkodási cikkeké 0,4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A tartós fogyasztási cikkek ára novemberben 0,9%-kal csökkent az egy évvel azelőttihez képest; ezen belül a kerékpároké 5,4%-kal, az új személygépkocsiké 2,7%-kal nőtt, a televíziókészülékeké 10%-kal mérséklődött. A háztartási energia csoportba tartozó termékek ára átlagosan 0,6%-kal emelkedett, ezen belül a palackos gázé 2,3%-kal nőtt, a távfűtésé, a vezetékes gázé és az elektromos áramé változatlan maradt, míg a széné 4,2%-kal, a tűzifáé jelentősen, 5,9%-kal emelkedett; a járműüzemanyagoké 7,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Nagyon sok nyugdíjas szénnel, tűzifával fűt, és erre nem tudták felhasználni a rezsiutalványt.

A szolgáltatások összességében 3,2%-kal drágultak. Közöttük a sportrendezvény és a múzeumi belépő 4,3%-kal, a lakbér 10,5%-kal, a járműjavítás 6%-kal, a lakásjavítás és -karbantartás ─ a szakemberhiány jelzéseként igen jelentősen ─ 9,9%-kal, a háztartási szolgáltatás 8,8%-kal, az üdülési szolgáltatás 6,1%-kal, az utóbbin belül a külföldi 1,3%-kal emelkedett, a postai szolgáltatás pedig 4%-kal került többe, mint egy évvel korábban. A szemétszállítás, a vízdíj és a csatornadíj nem változott, a színházjegy ára 6,7%-kal, a telefon- és az internet szolgáltatás díja 1,8%-kal nőtt.

A nyugdíjas fogyasztói kosárral számított árindex decemberben 0,3%-kal emelkedett az előző hónaphoz, és 4%-kal az egy évvel korábbihoz képest. A tizenkettedik hónapban a ─ hatósági árak, nyers élelmiszerek és üzemanyagok figyelmen kívül hagyásával éves összehasonlításban számított ─ maginfláció 3,9% volt magasabb, amely a fogyasztói árindex magas szinten történő stagnálását vetíti előre a következő hónapokra.

Sokan megfogalmazták, hogy örülnek a bérek dinamikus, 10- 12%-os emelkedésének, hiszen a gyerekeik jobban keresnek. Ugyanakkor az alultervezett inflációval megemelt nyugdíj elfogadhatatlan.

Az áremelkedések jól mutatják, nem a nyugdíjemeléshez igazítják. Persze, amit itt a KSH adatok alapján összefoglaltam, olyan tudás, amit tagjaink a saját családjuk, ismerőseik és barátaik körében, a mindennapokban ezzel azonosan vagy ettől eltérően tapasztalnak meg.

Hegyesiné Orsós Éva, elnök

Megjelent a novemberi Hírlevél

A járványhelyzetre való tekintettel tájékoztatunk benneteket, hogy a Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető.

Az novemberi Hírlevél itt olvasható!

Figyelem immunerősítés - homoktövis

Please publish modules in offcanvas position.