2020. március

Kedves Klubtagok!

Mindenekelőtt nagyon remélem, jól vagytok!

Mi mással is kezdhetném a szokásos, havonta megjelenő írásomat, mint a koronavírussal összefüggő hírekkel!

Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt . A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket minden bizonnyal ti is fi gyelemmel kíséritek.

A 2020. március 27-i kora reggeli adatok szerint már 300 beazonosított koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Közülük 286 magyar állampolgár, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami. A gyógyultak száma 28-ról 34-re nőtt , valamint tíz elhunytról tudunk.

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta Orbán Viktor, ahol a miniszterelnök először arról beszélt, hogy az Operatív Törzs reggel is ülésezett. Rendeletet hoztak arról, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28-a és április 11-e között. Ebben az időben az ott honokat csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása miatt lehet elhagyni, de a korlátozás az Operatív Törzs szerint arányos és szükséges, megfelel a külföldi mintáknak. Ugyanakkor a szociális távolság (másfél méter) megtartásával az egészségügyi sétát lehetővé tett ék, de bekerült egy olyan korlátozás is, hogy az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek boltba.

A döntéstől azt várják, a kontaktusok, az emberi találkozások száma csökken, és ezzel a járvány terjedési sebessége is. Már az elmúlt napok korlátozásainak a hatására a kontaktusok száma egytizedére esett , a kijárási korlátozásnak pedig, most volt itt az ideje ─ mondták.

Nyilván felmerül a kérdés, lesznek-e következményei annak, ha valaki megsérti ezt a szabályt. Igen, lesznek. Szabálysértés, ha valaki megszegi a korlátozást, helyszíni bírságolás lehet, a minimumtétele ennek 5 ezer forint, de lehet ez az összeg 500 ezer Ft is.

Kérem, kísérjétek figyelemmel a honlapunkon (www. eletetazeveknek.hu), a Facebook oldalunkon folyamatosan közölt friss híreket. Ott a járvánnyal kapcsolatosan is mindig találtok híreket.

Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy a kialakult helyzetben, sok tekintetben, a Szövetség megszokott élete is átalakul. A Szövetség budapesti irodája jelenleg zárva tart. Ezt a korlátozást addig tartjuk fenn, amíg a helyzet megkívánja. Az ott dolgozó munkatársak, az önkéntesek is a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak. Ezt az intézkedést ezért nagyon gyorsan meg kellett hoznunk. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy elértek bennünket telefonon (+36 1 327 0118) és e-mailen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., eletetazeveknekfesztival@ gmail.com és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Az első e-mail címen Tóth Zia irodavezetőt éritek el, aki a kéréseiteket, a kérdéseiteket továbbítja a Szövetség illetékes elnökségi tagjaihoz és az önkénteseinkhez. A második e-mail címen a fesztiválokról kérdezhettek, a harmadikon pedig, a Hírlevélbe és a honlapunkra küldhettek anyagokat.

Áprilisra terveztük a X. Balatonfüredi Művészeti Fesztivált. Első ízben szerveztük négynaposra. Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ekkora lesz az érdeklődés. Több csoportnak már nem jutott hely􀍑 Ezt a nagyon várt balatonfüredi fesztiválunkat 2020. október 16-19-e között tartjuk meg. Bízunk benne, hogy a jelentkezők többsége elfogadja az új időpontot. Azoknak, akik kérik, hogy most biztosítsuk a helyüket az októberi rendezvényre, ezt egészen biztosan meg tudjuk tenni. A résztvevőket erről április 6-ától kezdődően folyamatosan értesítjük. Természetesen azoknak, akik ezt nem fogadják el, a részvételi díjat visszafizetjük. Ehhez azonban a megértéseteket kérjük. Az irodánk zárva tart, és ráadásul a kijárási korlátozás tovább nehezíti a működésünket. De azon leszünk, hogy a lehető leggyorsabban intézzük az ügyeiteket.

Ugyancsak változást jelent, hogy a járványveszély miatt április-május hónapokban a Hírlevél egészen biztosan nem tud megjelenni a szokásos formában. Ugyanakkor nem maradtok Hírlevél nélkül􀍑 Április 6-ától kezdődően megújul a honlapunk, a www.eletetazeveknek.hu. A honlapon megtalálhatjátok a Hírlevelet, amit le is tölthettek. Ezentúl itt ugyancsak megtalálhatjátok a különböző programok jelentkezési lapjait. Ezeket letölthetitek, és e-mailben, elektronikus formában vissza is küldhetitek.

Kérlek benneteket, küldjetek híreket a Klubélet mappába. A jelenlegi körülmények között egészen biztosan nem tudtok beszámolni klubprogramokról, közösségi rendezvényekről. De fontos lenne, hogy írjatok arról, a ti településeteken hogyan szervezték meg az idősek védelmét, milyen segítséget kapnak azok, akiknek nincsen a közelben hozzátartozójuk. Örömmel vennénk azokat a történeteket is, amik arról szólnak, ti mit tesztek ezekben a nagyon nehéz hónapokban egymásért. A Szövetség Facebook oldalán egyre többen vagyunk. Oda sok napi hírt teszünk fel, oktatóprogramokat osztunk meg. Igen, mert ezt az időszakot is töltsétek lehetőség szerint vidáman, értelmesen!

Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!

Üdvözlettel: Hegyesiné Orsós Éva elnök

Megjelent a novemberi Hírlevél

A járványhelyzetre való tekintettel tájékoztatunk benneteket, hogy a Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető.

Az novemberi Hírlevél itt olvasható!

Figyelem immunerősítés - homoktövis

Please publish modules in offcanvas position.