Mozgásélmény szenioroknak Program 2024 március

Kedves Tornatársunk!

Beköszönt lassan a tavasz, melegszik az idő, ébred a természet. Egyre jobban vágyunk ki a szabadba, a kertbe, s mozgunk egyre többet. Ugyanakkor rádöbbenünk, hogy a téli pihenések, a tv előtt töltött idők hatására kevesebbet bírunk, hamar elfáradunk. Különféle gyakorlatokkal az állóképességünk, erőnlétünk javítható. Ezért márciustól az egészségmegőrző/egészségfejlesztő fizikai gyakorlatokkal foglalkozunk, amelyek 6 területe közül (állóképesség fejlesztése, mozgáskoordináció javítása, egyensúly fejlesztése, erősítés, mozgásterjedelem növelése, agytorna) az erősítéssel kezdünk ebben a hónapban. A 6 terület fejlesztésével kapcsolatban erre a LINKRE kattintva egy filmet tud megnézni, ahol az ismertetés mellett fejlesztő gyakorlatokat is javaslunk. Az év során mind a 6 területet részletesen feldolgozzuk a hírlevelekben, az egyes területekhez az órarendben megtalálható foglalkozásokat is ajánlunk. A februári nagysikerű Szolnokon megrendezett Szépkorúak szerdája rendezvénysorozat márciusban Sopronban és Tatabányán folytatódik. A táplálkozás és életmód rovatokkal a húsvéti készülődéshez adunk tippeket.

Tartalmas olvasást kívánunk! Maradjunk mozgásban, tartson velünk márciusban is!

 
 

A hagyományos, fővárosi megrendezésű, mintegy 1500 résztvevőt vonzó, mozgásformákat és szűrőprogramokat felvonultató Szépkorúak Sportfesztiválja rendezvény idén országos eseménysorozattal bővül ki. Tavasszal az ország 3 városában – Szolnok, Sopron, Tatabánya - szerdai napokon kerül megrendezésre a Szépkorúak szerdája rendezvénysorozat.

A várható jó hangulatot mintegy 30 féle, többségében játékos mozgásforma kipróbálási lehetősége alapozza meg. Az egyes mozgásformákban való vetélkedés sajátosságát az adja, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a célcsoport életkori sajátosságaira: itt nem lesznek test-test elleni küzdelmek, kerüljük a sérülésveszélyes elemeket, és több olyan program elem is lesz, melyet pihenésképpen iktatunk be a résztvevőknek. Olyan eszközöket, mozgásformákat is bemutatunk, melyek nem tartoznak a költséges szabadidősport tevékenységek közé inspirációt adva ezzel a szabadidő sportos eltöltéséhez.

A nagysikerű szolnoki rendezvényen 17 településről érkező 592 fő régebb óta fiatal mozgott velünk. A fotókat ITT, a beszámoló videót pedig ITT lehet megtekinteni.

Időpont:          2024. március 13. 09:00 órától - 13:00 óráig
Helyszín:        Sopron, Novomatic Aréna (9400 Sopron, Lackner Kristóf u. 48.)
Nevezési díj:   NINCS, a rendezvény INGYENES
Nevezni a helyszínen lehet!
További információ: www.svszsz.hu

 
Időpont:          2024. március 20. 09:00 órától - 13:00 óra
Helyszín:        Tatabánya, Földi Imre Sportcsarnok (2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.)
Nevezési díj:   NINCS, a rendezvény INGYENES
Nevezni a helyszínen lehet!
További információ: https://www.facebook.com/TVSZSZ
 
Mozgás
Erőfejlesztés
 
A fizikai aktivitás minden életkorban rendkívül fontos, mert segít a jó életminőség elérésében. A korral fokozatosan csökken a szervezet állóképessége és az izomerő. A fizikai aktivitás sok előnnyel jár az idősebb emberek számára is. Nemcsak fizikailag, de lelkileg is jobban érzi magát az, aki rendszeresen végez testmozgást. Az erősítés a mindennapi életben javítja a teljesítő képességet. Javul a csontsűrűség, ami a korral természetes módon csökken. Az időskori izomvesztés növeli az esések és a csonttörések kockázatát. Az izomtömeg leépülése akár már a harmincas éveinkben elkezdődhet. Negyvenötéves korig az erőcsökkenés kb. öt százalék, ezután már tíz százalék. Nyolcvan éves korunkra az izomtömeg körülbelül ötven százaléka eltűnik.
Az egyik leghasznosabb otthoni eszköz az erőfejlesztéshez a kézisúlyzó. Kiválóak az izomzat erősítéséhez, fokozzák a gyakorlatok hatékonyságát, növelik az állóképességet. A súlyzós edzés egyenlő terhelést biztosít a testünk mindkét oldalának, valamint emelő, húzó, toló és cipelő gyakorlatokat egyaránt tudunk végezni. Saját testsúlyos edzésnél akarva-akaratlanul megtörténhet az, hogy az erősebb oldalunkat jobban terheljük. Az erő fejlesztése szükséges és rendkívül fontos az idősek számára is. Soha nem késő fejleszteni. Fontos, mert segít a jó életminőség elérésében, megtartásában.
Dr. Tóth Miklósné
Felhasznált irodalom: dr. Lacza Gyöngyvér, rekreációs szakértő

Az erőfejlesztéshez március hónapban az alábbi órákat javasoljuk:
Hétfőnként 16 órától Fizikai aktivitásunk növelése kézi súlyzóval
Dr. Tóthné Ági
Szerdánként 16 órától Súlyzós kihívás Félegyházi Éva
Csütörtökönként 8 órától Erősítés kézisúlyzóval 15 percben
Dr. Tóthné Ági
Vasárnaponként 10 órától Súlyzós gyakorlatok Kovács Kriszta
 
 
Olvasnivaló
 
Az Olvasnivalók menüpontban folyamatosan a szenior korosztály számára releváns, érdekes tartalmakkal várjuk. Ebben a hónapban az alábbi cikkünket ajánljuk szíves figyelmébe:
 
 
Táplálkozás

Beszerezte már a húsvéti sonkát? Jó, ha tudja, hogy a sonkák között óriási különbségek vannak árban és élvezeti értékben is. A jó sonkához idő kell, az olcsó termékek viszont 1-2 hét vagy nap alatt készülnek el. Az alábbi összefoglaló segít, hogy dönteni tudjon, mi kerüljön idén az asztalra. Legfontosabb tanács: olvassa el a címkét!

1) A csúcsminőség a parasztsonka kategória. Gondosan sózzák, hetekig érlelik és füstölik, majd szárítják. Viszont, ha nincs csomagolva és címkézve, akkor sok kézen és szállítóeszközön át került az elárusító helyre, ezért élelmiszer-biztonsági szempontból magas kockázatú.
2) A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli. Szárazon pácolják, néhány hétig érlelik, több napon át füstölik.
3) A gyorspácolt nyers sonka konyhasót és nitritet tartalmazó páclével beinjektált hús, több napig fedőpácban érlelődik, majd több napig füstölik.
4) A gyorspácolt, főtt sonka konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével beinjektált hús, amit csupán 1-2 napig érlelnek, néhány órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik.

Ha hagyományos füstölt sonka ízélményre vágyik, akkor kerülje a "gyorspácolt" és "füstölt ízű" jelzővel ellátott termékeket. Ugyanis a "füstölt ízű" sonkánál közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe, ahelyett, hogy valóban füstölnék. Ha nem keményfával füstölik, hanem füstaromát juttatnak a légtérbe, akkor „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt olvashat a csomagoláson.
Kellemes készülődést és tudatos vásárlást kívánunk!

forrás: Antal Emese dietetikus

 
Életmód

"Dolce vita” azaz édes élet.
Az édes íz a legkedveltebb ízérzet az ember számára.
Akkor mégis mi a baj a cukorral? Ha baj van vele helyettesíthető-e cukorpótlókkal, intenzív édesítőszerekkel? Mindenki eheti, ihatja? Fogyókúrában, cukorbetegségben segít a diéta betartásában? Okozhat-e rákot? Édesítőszerek vagy természetes édesítők pro és contra avagy mikor mit használjunk.
Az MDOSZ podcastben szakértők keresik ezekre a kérdésekre a választ!
Hallgassa meg Ön is:

https://www.buzzsprout.com/2198541

 
Tudta-e?
Milyen pozitív egészségügyi hatásokra számíthat, ha aktívabban él?
  • a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkenése
  • a vérnyomás csökkenése
  • a vérzsír- és vércukorszint javulása
  • az izomzat általános erősödése, vagy izomvesztés elkerülése
  • a testsúly optimalizálása
  • a csontritkulás kialakulásának megelőzése
  • a szellemi képességek megőrzése
  • az önálló életvitel megőrzése, egészséges életévek számának növelése, önbizalom
Facebook oldal
 
Hamarosan újra jelentkezünk! Addig is, keressen minket bizalommal, és terjessze, népszerűsítse a Mozgásélmény szenioroknak Programot!

Üdvözlettel:
A Mozgásélmény szenioroknak Program csapata
Facebook
Instagram
Website
A Mozgásélmény szenioroknak Program támogatói: 
 



 
 
 
 

Keresés

Figyelem!

Vonalas telefonszámunk munkaidőben hívható:

Telefon: 00 36 1 327 0118


Hírlevél: 2024. április

A Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető. A korábbi számok a Hírlevél fül alatt találhatók.

Az áprilisi Hírlevél itt olvasható!


Senior örömtánc

Táncos lábú nyugdíjasok YouTube csatornánkon

Pilates 

A Sikeres Öregedésért csoport tagjai Tar József irányításával a közeljövőben a Pilates és a Meridian torna alapjaival ismertetnek meg bennünket.


 

 


Figyelem:

tagdíjváltozás


1 %

Nyugdíjas klubtársainkat arra kérjük, érjétek el, hogy a családotokban, ismeretségi körötökben személyi jövedelemadót fizető személyek az adó 1 %-án ajánlják fel szövetségünk javára.
Szövetségünk esetében a nyilatkozatra azt kell ráírni a kedvezményezett rovatba, hogy:

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

az adószám rovatba pedig írják be: 19012377-1-42


 

Please publish modules in offcanvas position.