Beszerezte már a húsvéti sonkát? Jó, ha tudja, hogy a sonkák között óriási különbségek vannak árban és élvezeti értékben is. A jó sonkához idő kell, az olcsó termékek viszont 1-2 hét vagy nap alatt készülnek el. Az alábbi összefoglaló segít, hogy dönteni tudjon, mi kerüljön idén az asztalra. Legfontosabb tanács: olvassa el a címkét!
1) A csúcsminőség a parasztsonka kategória. Gondosan sózzák, hetekig érlelik és füstölik, majd szárítják. Viszont, ha nincs csomagolva és címkézve, akkor sok kézen és szállítóeszközön át került az elárusító helyre, ezért élelmiszer-biztonsági szempontból magas kockázatú.
2) A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli. Szárazon pácolják, néhány hétig érlelik, több napon át füstölik.
3) A gyorspácolt nyers sonka konyhasót és nitritet tartalmazó páclével beinjektált hús, több napig fedőpácban érlelődik, majd több napig füstölik.
4) A gyorspácolt, főtt sonka konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével beinjektált hús, amit csupán 1-2 napig érlelnek, néhány órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik.
Ha hagyományos füstölt sonka ízélményre vágyik, akkor kerülje a "gyorspácolt" és "füstölt ízű" jelzővel ellátott termékeket. Ugyanis a "füstölt ízű" sonkánál közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe, ahelyett, hogy valóban füstölnék. Ha nem keményfával füstölik, hanem füstaromát juttatnak a légtérbe, akkor „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt olvashat a csomagoláson.
Kellemes készülődést és tudatos vásárlást kívánunk!
forrás: Antal Emese dietetikus